Stressz kezelés

Lehet, hogy nem beszélünk róla, de attól még ott van: 6 tipp stresszlevezetéshez

Lassan ideje ráhangolódnunk az év végére, ráadásul egy nem is akármilyen évet zárunk le heteken belül. 2020-ra joggal mondhatjuk mindannyian, hogy felül- (vagy inkább alul-) múlta minden várakozásunkat, legyen szó a nyárra tervezett utazásokról vagy a tavaszi üzleti lendületről. Mostanra pedig már azok is kezdenek elfáradni, akik eddig meglehetősen jól helytálltak a nem éppen hétköznapi mindennapokban. Arról már volt szó, hogy ebben nagy segítségükre lehetett a reziliencia is, ám az év utolsó hetei újabb stresszforrást jelenthetnek mindannyiunk számára.

A bezártságtól, a kiszámíthatatlanságtól és a felborult ritmustól stresszesebbek vagyunk, a feszültség levezetésére pedig sokkal nehezebb alkalmat és lehetőséget találnunk, miközben a munka-magánélet tengelyen egyensúlyozunk. Márpedig, ha nem tudjuk kiiktatni a stresszt az életünkből, meg kell küzdenünk vele a mindennapokban. Nézzünk meg néhány tippet, amelyet kihasználhatunk a stressz leküzdésében!

  1. Megismerés és azonosítás

Az egyik legfontosabb és első lépés mindig a probléma és a stresszforrás azonosítása. Az éppen aktuális stresszorok (vagyis a stresszt kiváltó tényezők) felismerésével már elindulhatunk a felszámolásuk útján. Még akkor is, ha nem tudjuk -azonnal- megszűntetni a forrást, önmagában a tisztánlátás segíthet a feszültség csökkentésében.

  1. Relaxáció, Meditáció, Imagináció

Ezek már haladó gyakorlatok, azonban nemcsak haladók próbálhatják ki. Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a mentális egészségre ugyanúgy időt kell szánni, mint a testmozgásra (amely szintén segít a lelki egyensúlyunk meg- és fenntartásában). Az erre fordított időben pedig a jóga, a relaxáció (illetve az autogén tréning), a meditáció, valamint az imaginációs technikák rengeteget segíthetnek. Akár napi pár perc (ám rendszeres) gyakorlással csökkenhet az általános stressz szintünk.

  1. Társas támogatás, megosztás

A problémák nem szűnnek meg létezni akkor, ha nem beszélünk róluk. Viszont, ha kibeszéljük, sokszor könnyebb lesz a lelkünk. Keressük meg a környezetünkben azokat a személyeket, akik meghallgatnak, illetve szervezeti szinten is érdemes lehetőséget teremteni a ventilálásra akár a munkatársak között is. Egy értő fül vagy egy új nézőpont nagyon sokat segíthet az átkeretezésben.

  1. Énidő

Talán a kettes pontban ismertetett szempontok alapján egyértelmű az énidő fontossága. Ne féljünk megteremteni a szabadidőt a számunkra fontos dolgoknak, még akkor sem, ha emiatt némiképp át kell szervezni a napokat.

  1. Tudatosság a mindennapokban

A tudatosság, bár divatos és kicsit üresnek látszó kifejezés, mégis nagyon fontos megközelítés. Az, hogy az életünket nem csak elszenvedjük, hanem tudatosan alakítjuk, az egyik legjobb módja annak, hogy biztonságot teremtsünk saját magunk számára. Persze egy világjárvány, mint ahogy azt a 2020-as évben tapasztaltuk, mindezt felrúghatja, mégis, ha világos a cél, ami felé tartunk és ismerjük a lépéseket is, amelyeket meg kell tennünk, talán könnyebb megtartani a gyeplőt és a fókuszt. Ráadásul a tudatosságot és a megélést nem muszáj ilyen nagy tételben gyakorolni először: kipróbálhatjuk, milyen tudatosan (vagy tudatosabban) megélni a mindennapokat, akár offline órákkal, természetjárással vagy alkotással.

  1. Tervezés

Rugalmas tervekre mindig szükség van és az év végén sem árt, ha rendelkezünk néhánnyal. Terveinkben érdemes nemcsak a célokat, hanem az oda vezető lépéseket is rögzíteni, helyet hagyva az ad-hoc feladatoknak, illetve az énidőnek is. Hiszen már tudjuk, hogy ez utóbbi legalább olyan fontos, mind a munkavégzésre fordított időnk!

+1. Elengedés

Néha muszáj elengednünk egy-egy elképzelést, ha nem is örökre, de egy időre. És elképesztően felszabadító tud lenni az a pillanat, amikor ezt megtesszük, leengedve a vállunkról a nyomást, a frusztrációt és a folyamatos stresszt, amit a mindennapokban okozott az adott feladat vagy elképzelés. Ne féljünk nemet mondani néha, nemcsak magunknak, hanem másoknak sem!