Karriertervezés

És te, mi leszel, ha nagy leszel? – Hogyan találhatjuk meg az álommunkát vagy a hivatásunkat?

Te tudtad tizenévesen, mi szeretnél lenni egész hátralevő életedben? Ha igennel válaszolsz, szerencsés vagy. Ha nemmel, akkor pedig egyáltalán nem vagy egyedül.

Az, hogy miben találjuk meg önmagunkat és miben teljesedünk majd ki, sokak szerint egyáltalán nem az iskolai teljesítménytől függ. Gyermekkori élményeink mégis meghatározóak lehetnek: legyen szó jó vagy rossz tapasztalatokról, egy életen át viselhetjük a következményeiket. Épp ezért nagyon fontos, hogy felnőttkori tudatos karriertervezésünket már önismeretre és reális célokra alapozzuk.

Gondolkodjunk kompetenciákban, képességekben, ne hagyjuk, hogy a diplománk vagy a végzettségünk határozzon meg!

Általános vélekedés, hogy a boldoguláshoz elengedhetetlen diplomát szerezni. Nos, a felsőfokú végzettség valóban hozzátesz az emberhez, azonban önmagában egyáltalán nem elég. A tanulmányokat minden esetben eszközként érdemes felfogni és nem célként: egy diploma még nem tesz sem szakértővé, sem boldoggá, így ennek megfelelően kell kezelnünk.

Ellenben, ha valóban kompetensnek érezzük magunkat, sokkal többet érhetünk el választott hivatásunkban: ehhez tapasztalatra, megbízható, alapos ismeretekre van szükségünk, amelyeket egyáltalán nem biztos, hogy egy oktatási intézmény falai között találunk és kapunk majd meg. Időszerű lenne a tanulást összekapcsolnunk az önképzéssel – hangsúlyozva utóbbi fontosságát és szükségességét a valódi elhivatottság kialakulásában.

A tanulás pedig önismereti út is egyben: segíthet rátalálni arra, amiben valóban szívesen elmerülnénk, még akkor is, ha egy tökéletesen ellentétes tudományterületen kezdjük meg tanulmányainkat.

Eszközök, amelyeket bevethetsz

Ahhoz, hogy megtaláld az álomhivatásod, a hozzád passzoló munkát vagy a karriered következő lépcsőjét, nem kevés önismeretre van szükség. Épp ezért kifizetődő karriertanácsadóhoz, coach-hoz vagy akár pszichoterapeutához fordulni. A szakemberek nemcsak akkor segíthetnek, ha kérdésed van, hanem akkor is, ha komolyabb elakadással találod szemben magad: akár kiégéssel, munkahelyed elvesztésével kell megbirkóznod.

Ha önállóan vágnál bele az irányok meghatározásába, akkor az igen egyszerű, mégis praktikus és előremutató IKIGAI-módszert ajánljuk. A japán szó jelentése értelem és valójában az élet értelme, jelentésének megtalálása a módszer célja. Az ezen való töprengés rengeteget segíthet abban, hogy rátalálj a számodra értékes, egyben jövedelmező hivatásra.

Ülj le a négy halmazból álló ábrával egy csendes, nyugodt órában és gyűjtsd össze a gondolataidat arról, hogy mi az, amit szeretsz, mi az, ami fontos számodra, mi az, amire a világnak szüksége van és mi az, amiért fizetést kaphatsz. Ezután vizsgáld meg a metszeteket is!

Bár egyetlen eszköz önmagában nem biztos, hogy elég a hosszú távú karriercélok és lépcsők meghatározásához, segíthet abban, hogy irányt találj és pályára állj. A konkrét tervek meghatározásához válassz időintervallumokat, a nagyobb terveket oszd fel kisebb lépésekre és mindig az aktuális feladatra fókuszálva haladj előre. Ha pedig valami olyasmivel töltöd a napjaidat, amit nemcsak munkának fogsz fel, hanem örömödet leled benne, a hétfő reggelek is sokkal könnyebbek lesznek majd.