Érzelmi Intelligencia fejlesztés Aikidoval

Egyre többet lehet hallani arról, hogy az üzleti sikerességhez szükséges készségek, kompetenciák fejlesztésére a harcművészeteket használják. Azt biztosan tudjuk, hogy ahhoz, hogy valaki a harcművészetekben észrevehető fejlődést elérjen hosszabb időre, évekre van szükség. Természetesen az érzelmi intelligencia fejlesztése sem egyik napról a másikra történik.

Egyik barátunk, aki aikido klubot vezet, mesélte ezt a történetet. Egy üzleti coach ismerőse jelentkezett nála a következő kérdéssel: „Te Gábor! Vállaltok Ti olyat, hogy megvertek valakit?” Aikido instruktor barátunk enyhén szólva meglepődött, hiszen az aikodo köztudottan nem egy agresszív típusa a harcművészeteknek. „Mire gondolsz?” – kérdezte gyanakodva, mert bosszúállásra még talán soha nem használtak aikidot.

„Hát, van egy üzletfelem, akit coach-olok – kezdett bele a coach – és szüksége lenne egy kicsit több önérvényesítésre”

„Gondolod, ha megverjük az segíteni fog Neki?”

„Talán igen” – mondta a coach, de ő maga is kételkedni látszott

„Nézd, csak úgy, nem verünk meg senkit, de szívesen látjuk az edzésen az emberedet”

Pár nap múlva megjelent az edzésen a delikvens, először csak nézte az edzést, aztán be is állt. Aztán megjelent még öt alkalommal. Majd a coach állított be Gáborhoz, az aikido instruktorhoz egy üveg borral. „ Nem tudom mit csináltál az emberemmel, de teljesen megváltozott, határozott lett, tudja, mit akar és érvényesíti is gondolatait a csapatán. Mindenki sokkal jobban érzi magát, hiszen valódi vezetővé vált.”

Ez az eset is jól tükrözi, hogy az aikido jól használható rövidtávon is a human készségek fejlesztésére. Nézzük meg közelebbről milyen elemeket tartalmaz az Érzelmi intelligencia. Az érzelmi intelligenciát két részre osztja a szakirodalom, intraperszonális és interperszonális készségekre. Az intraperszonális készségek (önbizalom, kitartás, önmotiváltság, pozitív gondolkodás, önkontroll, stb.) fejlesztésére tökéletes lehet az összes harcművészet és persze a jóga is. Az interperszonális készségek fejlesztéséhez már nagyon fontosak a páros illetve a csoport gyakorlatok. Ugyanakkor a páros gyakorlatok a legtöbb harcművészetben küzdelmet jelentenek szabad vagy kötöttebb formában. Az aikidoban ugyanakkor rengeteg figyelmet fordítanak az olyan jellegű páros gyakorlatokra, ahol a másik mozgását, mozgásának irányát, erejét kell megérezni, felismerni és alkalmazkodni hozzá. Az alkalmazkodás és az önérvényesítés kombinációja adja a győztes-győztes gondolkodás alapjait az egyes üzleti szituációkban, tárgyalási helyzetben vagy vezető-beosztott helyzetekben.

Amerikában Boyatzis professzor (Cleveland, WSOM) vezetésével aikido instruktorokat vonnak be a vezetők képzésébe. A gyorsított tanulás (accelerated learning) lényege, hogy minden lehető módon kondicionáljuk a vezetők gondolkodását, hozzáállását, felkészítsük őket a csapataik, vállalataik vezetésére.