3 MILLIÓ COACH ORSZÁGA LESZÜNK?

Egyre több üzletemberrel vagy akár fiatal pályakezdővel találkozunk, aki saját szakmájának megnevezése után büszkén mondja, hogy „…és mellesleg coach vagyok!”

Mi tesz coach-csá valakit? Ha elvégzel egy coach iskolát, coach vagy? Ha fejleszteni tudsz valakit, coach vagy? Szokták mondani nem kell okosabbnak lennie a coachnak, mint a playernek (Coacholt személy, coachee). Úgy tűnik ezt jól megtanultuk!

Azt mondják, elég a coachnak jókat kérdeznie, vezetni a gondolkodást, rávezetni a playert a megoldásokra. Vajon ehhez nem kell bizonyos területeken jobbnak lenni? Bölcsebbnek lenni? Előrébb lenni gondolatban? Vagy van egy mindent meghatározó struktúra egy kérdés sor, amit egy coachnak alkalmaznia kell, és ez jelenti a megoldást. Akkor miért van szükség a coachra? Elég lenne csak mindenkinek (minden playernek) végig menni ezen a struktúrán vagy a kérdéseken coach nélkül…

Mi adja a coach értékét? Könnyen lehet, hogy a struktúrától való eltérés, az improvizáció, a ráérzés a helyzetre, az emberre. Ehhez leginkább tapasztalat kell. Saját tapasztalat, megoldott ügyek és természetesen elkövetett hibák.

Mit jelent a szó, COACH?

Coach, mint pályaedző. Valaki, aki meg tudja mondani neked, hogy mit csinálj? Valaki, aki el tudja mondatni veled, hogy mit csinálj, hogyan lépj tovább. Aki rá tud vezetni megoldásokra, olyanokra, amiket még nem alkalmaztál soha.

A pályaedzőket szokták MESTERnek is hívni! Ha ezt elfogadjuk, akkor mi tesz valakit MESTERré? Azt gondolom, hogy a mestert a tanítványai teszik mesterré. Azok, akik elfogadják mesternek. Tisztelik, várják tanácsait, várják a tanításokat, melyek sokszor ugyanúgy nem állítások, hanem kérdések formájában jelennek meg. De a mester meg is tudja mutatni, hogyan kell a dolgokat jól csinálni. Kiegyensúlyozott, bölcs, tudásának birtokában és tudatában.

Láttunk-e olyan mestert, aki bemutatkozáskor azt mondja, „…ja, és mellesleg MESTER vagyok!” Furcsán hangzik nem?

Ez csak a szójáték kedvéért:

De mit tegyenek a „pályakezdő pályaedzők”? Valaki elvégez egy coach iskolát COACH lesz-e? MESTER lesz-e? Ha talál magának tanítványokat, akkor miért is ne. Első feladat tehát, hogy tanítványokat szerezzünk J